Drzwiczki do pieca do pizzy, wędzarni, grilla – jak znaleźć odpowiednie?

Od jakiegoś czasu coraz więcej osób stawia na piece z kafli jako piękny detal dopracowania pomieszczeń, ale też dodatkowe ogrzewanie zimą. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Tego typu konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dawnymi czasami, najczęściej z pomieszczeniami starych kamienic. Obecnie coraz chętniej są one budowane. Tego typu piece robione są ze specjalnie wykonywanych kafli i niewątpliwie część z nich można nazwać dziełami sztuki.

Poza tradycyjnymi piecami, wiele osób w ogrodach buduje również wędzarnie, grille, czy piece do wypiekania pizzy i chleba. Taka zabudowa również może być pięknym dopełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o piękne szczegóły jak np. żeliwne zdobione drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do pizzy czy wędzarni warto zlecić zdunowi. Jest to względnie łatwa budowa, jednak trzeba wiedzieć jak powinny być poprowadzone kanały. 

Wędliny własnego wyrobu – wędzarnia

Dużo osób tęskni za dawnym smakiem domowych wędlin. Niestety te oferowane przez sklepy mięsne nie przypominają naturalnych wyrobów naszych babć. Dlatego właśnie bardzo powszechne stały się wędzarnie na prywatnych działkach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także niezwykle wyglądać. Taka zabudowa na szczęście nie wymaga za dużo przestrzeni, z tego powodu może sobie na nią pozwolić niemal każdy posiadający choć trochę wolnej przestrzeni na działce. Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim przeanalizować do czego dokładnie będziemy wykorzystywać piec? Inaczej buduje się wędzarnię do przyrządzania dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy ptaki. Dlatego postawienie takiej konstrukcji warto zlecić zdunowi, który będzie potrafił służyć radą w najistotniejszych sprawach. Oczywiście niezwykłym uzupełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Mogą być one z kratką, szybką albo zupełnie osłonięte. Również wybór w kwestii zdobień zależy jedynie od zasobności naszego portfela.

Piec chlebowy – pewność świeżego pieczywa

Mało co smakuje tak wyjątkowo jak osobiście upieczony chleb. A już z pewnością wykonany własnoręcznie i wypieczony w ogródkowym piecu chlebowym. Mając odrobinę przestrzeni w przydomowym ogródku warto skusić się na taką inwestycję. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa można piec także placki, a nawet pizzę. Tak jak w przypadku wędzarni, również budowę pieca chlebowego warto zlecić specjaliście, który ma doświadczenie i orientuje się jak muszą być przeprowadzone komory. Oczywiście tego rodzaju zabudowa może być zbudowana w wersji podstawowej, a także rozbudowanej. Zależne jest to od finansów jakie posiadamy i miejsca jakim dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. W takiej sytuacji można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku zależne jest to od naszej wyobraźni i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku dostępne są drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Jak wygląda postawienie różnego rodzaju pieców na własnej działce? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to piece, które można zrobić własnoręcznie używając projektów dostępnych w sieci. Jednakże warto zadać sobie pytanie – czy warto? Projekt pieca nie jest bardzo trudny. Ale żeby służył on nam długie lata,  nie pękał, a materiały były odporne na duże różnice temperatur, warto go zlecić profesjonaliście. Będzie potrafił on dobrać nam właściwą konstrukcję do naszych wyobrażeń, ale także dobierze surowce z których taki piec powinien być wybudowany. Zazwyczaj takie piece robione są na indywidualne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i następnie składane. Na pewno cena zależy od projektu, i użytych materiałów. Dodatkowym kosztem jest także transport, którego koszt zależy od odległości.